Thursday, December 15, 2011

renungan bersama...

salam...

nk share sumething rasenyee sebelum ni xde cite tentang blog kesukaan aku hatta xde keje kt ofis...blog tersebut adalah blog ustaz amin...igt lg thun lps aku jumpe blog ni trus tertarik n cara penulisan n info yg diberi....bg aku ustaz ni mmg seorg yg begitu tabah n sgt tgi semgt juangnyee dlm mempertabatkan maruah Islam....Ustaz ni pun skang dh selalu dijemput dlm rancangan Usrah...aku smpi tanam hasrat dlm hati..klu ade rezeki aku teringn nk antr Yusuf blaja agama kat maahad ustaz ni...InsyaAllah akan aku usahakan

so kali ni ade sumethung yg bole kite renung2kan n ambil iktibar dr perbincangan Ustaz ni di siaran radio

10 Sebab isteri derhaka:-

1. Tidak berusaha untuk iman. Di dalam al-Quran Allah menyatakan bahawa hatta ada isteri para Nabi juga ada yang tidak berusaha ke arah iman dan akhirnya menjadi derhaka bukan sahaja pada suaminya, bahkan pada Allah.

Allah membuat isteri Nuh dan isteri Luth sebagai perumpamaan bagi orang-orang kafir. Keduanya berada di bawah pengawasan dua orang hamba yang saleh di antara hamba-hamba Kami; lalu kedua isteri itu berkhianat [1488] kepada suaminya (masing-masing), maka suaminya itu tiada dapat membantu mereka sedikitpun dari (siksa) Allah; dan dikatakan (kepada keduanya): "Masuklah ke dalam jahannam bersama orang-orang yang masuk (jahannam)". [1488] Maksudnya: nabi-nabi sekalipun tidak dapat membela isteri-isterinya atas azab Allah apabila mereka menentang agama (Surah at-Tahrim ayat 10)

2. Jahil.

Ada isteri yang derhaka kerana tidak tahu sifat dan sikapnya itu adalah menderhaka pada suaminya.

3. Keras Hati

Ada jenis yang memang keras hati dan tidak mahu mentaati suami dan perintah Allah.

4.Takabbur

Kebanyakkan perkara keempat ini berlaku jika isteri lebih berkedudukan dari suami. Dia mudah memandang rendah suaminya.

5. Tiada Sifat Qanaah, akhirnya wujud membanding

6. Kurang tarbiah. Tidak semestinya orang kelulusan agama, dia mampu nak amalkan. Untuk mengamalkan sesuatu perlukan tarbiah.

7. Wujud penasihat-penasihat yang jahat

8. Suami yang jahil

Ada isteri yang derhaka kerana suami yang jahil, bukan sahaja tidak dapat mendidik isteri malahan menggalakkan isteri berbuat maksiat

9.Suami yang dayyus

Ada suami yang terlalu takut pada isteri hingga isteri berbuat maksiat takut untuk ditegurnya.

10. Suami yang zalim


semoga aku dan kalian tidak tergolong dlm golongan isteri derhaka..InsyaAllah


No comments:

Post a Comment